Ingatkan Melahirkan Anak Dapat Pahala, Rupanya ‘Terbawa Balik Dosa’

ibu mengandung untuk bersalin

Ingatkan Melahirkan Anak Dapat Pahala, Rupanya ‘terbawa balik dosa’ ini ditujukan kepada wanita yang dah tahu prinsip mendapatkan rawatan namun masih berdegil untuk tidak mengikutnya.

ALLAH minta kita (wanita) pelihara aurat sebaiknya walaupun ketika melahirkan anak.

Aurat
Image Source : Facebook

Cuba check balik, doctor mana yang memeriksa, menyentuh & melahirkan anak mommy? Doctor perempuan atau lelaki ? Jika lelaki, mommy perlu tahu, mommy dah mendedahkan aurat kepada bukan muhrim dan ia adalah haram! Ada wanita yang lebih ‘gemar’ memilih doktor lelaki untuk checkup & melahirkan anak sebab rasa dengan doctor lelaki ni lebih selamat.

Fakta :

  • Satu-satunya lelaki yang berhak melihat aurat seseorang wanita hanya suaminya
  • Tempat melahirkan anak adalah aurat
  • Soal aurat di tempat melahirkan anak ditekan seawal zaman Rasulullah SAW lagi. Aurat wanita itu perlu dijaga & dipelihara.
  • Ketika ramai pakar perbidanan wanita, maka tiada alasan untuk membenarkan doktor lelaki melihat aurat anda.

Jika DARURAT bagaimana?

  • Darurat itu sendiri kita perlu faham maksudnya. Jika benar benar sudah berusaha mendapatkan pakar sakit puan wanita & masih tidak ada. Maka dibolehkan menggunakan khidmat doktor lelaki DENGAN SYARAT DITEMANI SUAMI.
  • Melihat bahagian tubuh wanita dengan niat checkup sekalipun dilarang dalam Islam KECUALI jika benar benar TIADA LANGSUNG doktor wanita dan perlu segera merawatnya.
  • Perlu diingat, melahirkan anak seumpana 20 tulang dipatahkan serentak sebenarnya hadir dengan ganjaran pahala yang terlalu hebat yang Allah janjikan. Jangan kerana kecuaian & sengaja membenarkan lalaki bukan muhrim melihat dan menyentuh anda, finally mendapat dosa.
Walaupun dirawat doktor lelaki, janganlah sesekali ‘buat muka’
pada mereka. Kerana mereka sedaya upaya cuba selamatkan kita & anak kita. – Image Source Facebook

Prinsip mendapatkan rawatan doktor mengikut Islam :

  1. Doktor perempuan muslimah. Jika tidak ada, barulah…
  2. Doktor perempuan bukan Islam. Jika tidak ada, barulah…
  3. Doktor lelaki muslim. Jika tidak ada, barulah…
  4. Doktor lelaki bukan muslim

Tapi dgn zaman skrng & dgn ramai pesakit & doctor perempuan yg maybe tak bertugas pada masa kita sakit, akan sgt2 membuatkan ramai wanita jd tersangat malu bila aurat kita dilihat lelaki walaupun doctor. Katakan dalam situasi selepas tanya pihak hospital pun. Pihak hospital kata xda sewajarnya kita redha jika kita perlu dirawat juga masa tu.

Kisah aurat saya (penulis buku 9bulan10hari) melahirkan anak

Sejujurnya, saya pernah dirawat doctor lelaki masa lahirkan anak kedua. Disebabkan selepas melahirkan anak, darah tak dikeluarkan sehabisnya saya pengsan dlm toilet ketika tu doctor pakar lelaki dtg keluarkan semua darah tu (ditemani suami) dan ramai nurse.

Pada mulanya saya merayu nak doctor perempuan saja merawat saya, tapi dalam keadaan penuh kesakitan yang hanya ada doktor lelaki saya terpaksa redha.

Memang menangis masa tu. Tapi disebabkan saya dah cuba dapatkan doktor wanita sedayanya tapi tak mampu, maka saya akur. Sebab doctor lelaki itu pun bgtau siap yg dia betul-betul perlu keluarkan darah kotor ni segera supaya saya tak pengsan lagi & kalau nak doctor perempuan kena tunggu esok pagi & kalau tunggu pun ia akan buatkan darah saya sentiasa memancut secara tiba2 selagi tak dikeluarkan semuanya. Demi Allah, rasa malu yg teramat. Tp sy tetap bersyukur doctor lelaki ni selamatkan sy masa darurat.

Sebagai isteri kita cuba pelihara tubuh & aurat kita agar kekal exclusive buat suami, tapi bila berdepan situasi yg tak dapat nak elakkan & melibatkan nyawa. Kita terpaksa redha kerana doktor baik lelaki atau perempuan, mereka adalah ‘malaikat’ bertopeng manusia yang cuba selamatkan kita.

Katakan mommy @ suami mommy dh cuba sedayanya utk dptkan doctor perempuan & pihak hospital dh bgtau xda. seeloknya mommy & suami dgr nasihat mereka. Apapun, tidak kira doctor lelaki atau wanita, mereka hanya ada niat nak merawat kita. Hormatilah mereka juga dan bantulah mereka untuk membantu kita.

Like, share & tag agar ramai wanita yang alert mengenai batas aurat ini.

COPYRIGHT@Nazira Nazir buat 9bulan10hari.

 

Kongsikan Artikel Ini

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tinggalkan Komen Anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dapatkan Ebook 9Bulan10Hari

Untuk lebih banyak tips menarik tentang kehamilan, kelahiran, berpantang, penyusuan, rumah tangga dan nasihat dari 12 pakar hebat!