Anak Yang Dipukul
|

Anak Yang Dipukul Dengan Tangan, Semakin Degil & Tak Dengar Cakap. Praktikkan 20 Cara Ini.

Bukan mudah untuk mendidik dan mengasuh seorang anak. Cara didikan ibu ayah mempengaruhi kehidupan anak-anak. Kita yang mencorak kepribadian anak-anak kita. Sebab itulah pentingnya ibu bapa menunjukkan teladan yang baik dan mengawal emosi ketika mengajar anak. Jangan terlalu beremosi dan melepaskan segala tekanan kepada anak. Anak yang selalu kena marah, akan bertambah beremosi. Anak yang dipukul dengan tangan, akan lebih mengganas!

20 DIDIKAN YANG PERLU KITA BUAT DAN PRATIKKAN KEPADA ANAK

  1. Jangan pukul anak dari lutut ke atas.
  2. Jangan gunakan tangan atau anggota tubuh kita utk memukul dan menampar anak. Nanti anak akan jadi bertambah degil, nakal dan tak boleh kawal.
  3. Rotan atau pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifik ia ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang bahagian otak.
Gambar Hiasan: parenting.firstcry.com

Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4. Mulakanlah hidup anak kita dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak kita malu dan merasa rendah diri. Dalam Islam, nama panggilan yang baik adalah digalakkan.

5. Berikan anak kita pelukkan setiap hari. Anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat dari anak yang jarang dipeluk.

6. Pandanglah anak kita dengan pandangan kasih sayang. Pandangan ini akan membuatkan anak lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran.

Foto Kredit: additudemag.com

7. Berikan peneguhan setiap kali anak kita berbuat kebaikan. Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya.

8. Janganlah mengharapkan anak kita yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.

9. Apabila kita berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga. Anak-anak akan terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali.

10. Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah kita mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11. Dengarlah cerita anak kita, cerita itu tak akan dapat kita dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran kita untuk bercakap, kerana hal ini akan mengajar anak kita tentang giliran untuk bercakap.

Foto Kredit: gottman.com

12. Tenangkan anak kita setiap kali mereka memerlukannya.Tunjukkan kepada anak kita bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

13. Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak kita belajar menghargai, kerana anak2 yg dtg dari persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain.

14. Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih dari sekali.

15. Luangkanlah masa bersama anak kita di luar rumah. Peganglah tangan anak-anak apabila kita berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa penting dengan kehadiran mereka dalam kehidupan kita suami isteri.

16. Dengarlah mimpi ngeri anak-anak kita. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

17. Hargailah permainan kesayangan anak kita. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan kita. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

evening family reading. father reads children a book before going to bed

18. Jangan biarkan anak-anak kita tidur tanpa ciuman selamat malam. Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang, mungkin kita pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak kita mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

19. Terimalah yang kadangkala kita bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

20. Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

Didiklah anak-anak kita berakhlak, beradab & berbudi. Tentu mereka akan tahu menghargai & berbakti.

Pesanan ini dari Cikgu Nini Mokhtar.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *