Susu Badan Kurang? Kaji Punca Dan Amalkan 7 PETUA ini! Gerenti Susu Meriah

Susu Badan Kurang

IBU STRES SUSU BADAN KURANG, ANAK MENGAMUK KEHAUSAN! KETAHUI PUNCA DAN CARA MENGATASINYA!

Susu Badan Kurang
Susu Kurang Bayi Pun Tak Gembira

Alaaaa.. baru sebulan menyusukan anak, susu makin kurang dan takda! anak asyik merengek..stresnya! perlu ke aku bagi susu formula?

Jangan dulu! kalau belum iktiar apa-apa, jangan terus putus asa dan buat keputusan terburu-buru. Kaji dulu dimana silapnya sampai susu kita kurang dan tak banyak.

Check balik apa yang kita makan, rutin harian kita macamana, mood kita ok ke tak, betul ke teknik anak menyusu, ini semua mempengaruhi penghasilan susu badan mommy tau.

5 PUNCA SUSU BADAN KURANG: 

  1. TEKNIK LEKAPAN SALAH!
Susu Badan Kurang
Cara Lekapan Penyusuan Yang Betul

Bayi tak konsisten menyusu. Ini selalunya berlaku pada awal kelahiran. Bayi selalunya tidak melekap dengan betul pada payudara. Ini menyebabkan susu ibu tidak keluar dengan  efektif.

Pastikan ketika anak menyusu, mulut anak memenuhi seluruh kawasan aerola payudara ibu. Bila lekapan dibuat dengan betul, anak akan lebih selesa dan kenyang bila menyusu. Ibu pun tidak akan merasa sakit.

Payudara ibu perlu dikosongkan sepenuhnya, barulah susu baru banyak terhasil. Korbanlah waktu tidur buat sementara waktu ya.

2. STRES TERLAMPAU!

Ibu terlampau stres sehingga mempengaruhi emosi ibu utk menyusukan anak. Emosi yang tidak stabil ,menyebabkan ibu tidak gembira dan hormon oxytocin berkurang.

Hormon oksitosin ini sangat berkait rapat dengan perasaan si ibu. Jika ibu tidak gembira, susu ibu sedikit dan berkurang, kerana tiada rangsangan.

3. ELAKKAN MAKANAN YANG BANYAK PERISA, BANYAK GULA, BANYAK GARAM, BANYAK MSG @ MAKANAN SEGERA.

Susu Badan Kurang
Makanan Tak Berkhasiat

Tidak menjaga pemakanan ketika menyusukan anak juga, adalah salah satu kesalahan dan punca susu jadi ‘drop’. Penuhi nutrisi yang baik dalam setiap hidangan dan banyakkan minum air. Anda juga boleh mengambil makanan tambah susu secara semula jadi untuk memastikan susu sentiasa meriah dan banyak.

4. IBU CEPAT GIVE UP DAN TERPENGARUH CAKAP ORANG.

Ibu menyusukan anak mental dan fizikal kena kuat. Menyusukan anak bergelut dengan 1001 cabaran. Bila susu kurang, jangan cepat putus asa. Cuba dulu macam-macam ikhtiar untuk tambah susu. Jangan terikut-ikut cakap orang sekeliling.

5. JANGAN CAMPUR SUSU FORMULA. 

Susu Badan Kurang

Jangan ajar anak minum susu formula terlalu awal jika anda rasa susu makin drop. Ini akan menjejaskan lagi kuantiti susu badan.

Bila anak dah kenyang susu formula, rangsangan anak untuk menyusu badan juga jadi tidak kerap. Ini akan membuatkan ibu akan cepat putus asa dan bergantung sepenuhnya pada susu formula. Kuatkan semangat ya!

Sebagai seorang IBU, kita tahu apa yang terbaik buat anak kita. Tidak dapat dinafikan menyusukan anak meletihkan dan ia perlukan pengorbanan untuk mengharungi. Apa yang ibu perlu buat untuk maintainkan susu badan untuk kekal meriah?

7 PETUA MERIAHKAN SUSU BADAN INI YANG IBU PERLU CUBA!

Susu Badan Kurang
Petua Meriahkan Susu Badan
  1. Mula-mula mommy perlu positifkan mindset dulu. Emosi dan persekitaran perlu aman dan bahagia sebelum pam susu. Jangan stress dan wujudkan mood ceria. Inilah dipanggil grooming. Barulah badan akan menghantar isyarat ke otak bahawa emosi kita stabil. Cara ini akan merangsang penghasilan susu utk keluar lebih banyak.
  2. Mommy WAJIB kerap bagi bayi menyusu. Penyusuan hingga 10-12 kali  atau lebih dalam tempoh 24 jam akan merangsang hormon prolaktin utk memproses lebih banyak susu. Ibu perlu faham konsep ‘demand vs supply’. Inilah petua yang sangat penting dalam dunia penyusuan. Semakin kerap kita susukan bayi kita, semakin banyak susu terhasil.Susu Badan Kurang
  3. Mak-mak wajib makan makanan yang berkhasiat. Makanan yang ibu ambil haruslah kaya dengan protein dan zat. Keperluan air kena cukup. Begitu juga buah dan sayuran. Antara jenis sayur yang boleh menambah susu, seperti ulam-ulaman, pegaga, lobak putih, sawi, brokoli, peria dan lobak merah. Elakkan makan makanan segera yg tiada zat. 
  4. Jangan lupa untuk minum air sebelum dan selepas penyusuan. Air sangat penting dalam penghasilan susu ibu. Anda perlu minum air 2-3 liter sehari. Lebih kurang 13 cawan. Jangan skip! lebih banyak minum lebih baik. Elakkan minum kaffein. Minuman yang digalakkan seperti horlick, barli, air soya dan air kurma longan merah.

    Susu Badan Kurang
    Jadual Penyusuan Yang Konsisten
  5. Mommy perlu jaga jadual penyusuan. Setiap 2 jam sekali wajib susukan anak ataupun pam susu. Jangan biarkan breast penuh baru nak susukan anak. Kosongkan breast setiap 2 jam. Anda perlu yakin, susu selalu ada dan banyak untuk anak. Ini adalah satu terapi untuk ibu terus kuat dan berusaha untuk galakkan susu badan. Waktu pump paling baik adalah pada awal pagi.  Ini kerana waktu pagi, payudara lebih banyak susu kerana badan lebih aktif menghasilkan susu sepanjang malam kerana hormon prolaktin dan oksitosin lebih tinggi di waktu malam dengan syarat kena rajin menyusukan anak sepanjang malam. Emosi ibu juga perlu dlm keadaan happy dan tidak stress. Ianya sangat mempengaruhi pengeluaran susu.Susu Badan Kurang
  6. Salah satu cara merangsang susu badan adalah dengan mengurut perlahan kawasan payudara dan belakang badan anda. Ia dipercayai berkesan melancarkan proses susu badan agar lebih baik. Minta suami atau tukang urut yang berpengalaman.
  7. Amalkan zikir banyakkan susu badan. Sediakan segelas air. Mulakan baca Bismillah (3x/10x/100x) lepastu selawat. Baca zikir Ya Matin 70x. Akhiri dengan selawat dan Bismillah (3x/10x/100x). Lepastu minum air itu dan niatkan dalam hati untuk banyakkan susu badan. Buat setiap hari.

Buat suami, berilah sokongan dan dorongan kepada isteri yang menyusukan anak. Jaga emosi mereka sebaik. Carikan makanan terbaik untuk tambah susu badannya. Selitkan dalam doa kalian agar segala urusan isteri dipermudahkan.

Moga bermanfaat!

 

Copyrights 9Bulan10Hari jangan lupa milikki http://ebook.9bulan10hari.com yang padat dengan ilmu kehamilan, berpantang, penyusuan, penjagaan anak dan tips-tips dari 12 pakar yang hebat!

 

 

 

 

Kongsikan Artikel Ini

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Dapatkan Ebook 9Bulan10Hari

Untuk lebih banyak tips menarik tentang kehamilan, kelahiran, berpantang, penyusuan, rumah tangga dan nasihat dari 12 pakar hebat!

Tinggalkan Komen Anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *