in ,

Ooooo, Patutlah Ibu Terasa Nak Ke Toilet, Anak Ibu Ni, Manjanya

anak bukan toilet

Assalamualaikum sis. Hehe.. rupanya bila mengandung ni memang kita akan kerap masuk toilet ye. Kejap kejap rasa nak membuang, saya pun pecutlah lari masuk toilet, tup tup keluar sikit je… dalam sejam tu 2 kali masuk toilet sampai kawan kawan office dah tahu dah kalau saya takde kat meja tu saya mesti kat toilet. hihi…

Ni adalah kehamilan pertama saya sis, so suami saya ni excited sangat nak tengok perubahan mengandung saya ni. Setiap kali muntah dia anak datang urut belakang, tapi bila tiap kali saya berlari masuk toilet nak terkenc*ng ni, dia takkan. Sebab? hihi.. sebab kerap sangat sampai dia cakap “letih abang”

Walaupun kejap kejap saya rasa penat nak berlari lari ke toilet, tapi saya rasa bersyukur sebab dapat rasa apa yang ibu saya lalui masa mengandungkan saya dulu.

Terima kasih sebab sis & buku 9bulan10hari bagi kata kata semangat pada kami ibu ibu mengandung ni. Saya yang dulu kuat merajuk & kuat marah, sekarang rasa tenang ja hati. Tq sis..

Semoga semua ibu ibu pun rasa ‘happy’ berlari lari ke toilet. hihi…

“Upss… basah lagiii…. punyalaaaahhh seronok anak ibu menekan ni “

Normal bg pregnant mommy kalau tiba tiba termembuang air kecil walaupun br lepas membuang.. hehe
Semua ni akan start seawal pregnant lg & ni adlh antara tanda2 kehamilan biasa..
Actly ter ter ter membuang ni akan jadi pd 1st & 3rd trimester…
Kenapa? Bila ank d kandungan makin besar… bdn akn keluarkan lg byk air kenc*ng…
Nampak x gambar tu? Bayangkan kalau camtulah anak berpeluk & menekan nekan pundi kencing.. sah sahla rasa nak ke toilet ja..

Tapi anak kita dalam kandungan ni takdalah nak peluk bladder mommynya sampai macam tu… hihi.. tu hanya gambaran tentang betapa sempitnya rahim & perut kita sehingga sedikit pergerakkan anak kita dalam perut pun boleh membuatkan kita lari pecut untuk ke tandas…

So bg wanita hamil ni… utk ke tandas berulang kali tu adlh normal..

kehamilan
Mungkin ketika ini mommy rasa penat, namun bila anak dah besar nanti mommy akan ceritakan moment ‘indah’ ini padanya.. Image Source : Brightside

Tambah2 nnti masa 3rd trimester & kepala anak dh turun ke bawah & bersedia utk lahir.. haaa… masa tu mommy akan rasa nak ‘bermalam’ ja dlm toilet…


Ada x cara2 nak kurangkan problem ni?

Jawapannya… TAKDE..! hehe… bestkan jawapan camni… huhu

Pun begitu, make sure mommy teruskan minum air 8 gelas sehari.. ia penting utk pengaliran nutrien buat anak dlm kandungan.

Ada mommy yg menghidapi jangkitan saluran kencing (UTI) masa hamil…sebab tu doctor akan minta minum byk air utk cairkan air kenc*ng. Doctor mybe akan bg antibiotik utk merawat UTI….

Mommy boleh memakai pad @ panty liner utk mengelakkannya terus bocor & membasahi lantai…

Take gud care mommy..

Like & share info ini utk ilmu buat wanita lain.
Buku 9bulan10hari
Miliki buku 4 in 1 yang sarat dengan ilmu kehamilan, kelahiran, berpantang & penyusuan. Boleh contact Siti J – 017 244 5451 untuk milikinya.

Copyright@Nazira Nazir buat 9bulan10hari saja. Tak dibenarkan copy paste!

Written by Admin

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0